Scherpe maagkiezel Thijssen grof 1 kg.
search
  • Scherpe maagkiezel Thijssen grof 1 kg.
  • Scherpe maagkiezel Thijssen grof 1 kg.

Scherpe maagkiezel Thijssen grof 1 kg.

€ 1,85
Inclusief belasting Levertijd: NL 1-3 dagen, BE 2-5 dagen

Thijssen’s scherpe maagkiezel voor (grote)parkieten, papegaaien, kwartels, sierhoenders etc.

  • Natuurproduct
  • Betere spijsvertering
  • Minder voer nodig
  • Tanden en kiezen voor uw vogel(s)
  • Mooie scherpe kiezel
  • Onmisbaar voor succesvolle kweek

Volumekorting

Aantal Stukprijs U bespaart
3 € 1,76 € 0,28
6 € 1,67 € 1,11
12 € 1,48 € 4,44
Aantal
Op voorraad

Vogels hebben geen tanden en daarom heeft de natuur voor andere mogelijkheden gezorgd, zodat een goede vertering van de zaden kan plaatsvinden.

Als een zaadje van de schil is ontdaan, wordt het in de krop opgenomen om daar een wekingsproces te ondergaan. Nadat het gepelde zaadje geweekt is, verlaat het de krop en gaat het naar de kliermaag, waarin extra verteringssappen worden toegevoegd. Tezamen met deze sappen gaat het voedsel naar de spiermaag. Deze spiermaag heeft een sterke wand. Dit is dan de plaats, waar het geweekte voedsel zal worden verkleind, zal worden ‘vermalen’.

In de spiermaag moeten daarom steeds scherpe maagkiezeltjes aanwezig zijn, die door hun onregelmatige vorm en door de uitzettende en samentrekkende bewegingen van de spiermaag de geweekte zaden malen. Het oppervlak van elk zaadje wordt door deze bewerking enorm vergroot en hierdoor kunnen de verteringssappen op het juiste moment veel intensiever erop inwerken.
Door de uitzettende en samentrekkende beweging van de spiermaag worden ook de scherpe kiezeltjes op den duur rond geslepen. Als dit het geval is, verlaten zij het lichaam en moet de vogel nieuwe scherpe kiezel kunnen opnemen.

Hieruit volgt dat het geen enkel nut heeft om aan de vogels rivierzand te geven, omdat dit reeds rond geslepen is. Deze ronde kiezeltjes beschikken praktisch over geen enkel malend vermogen en worden bovendien direct weer afgescheiden. Dit houdt in dat de vogel weer nieuwe opneemt en zodoende telkens weer door het darmstelsel een overbodige passage van kiezel moet doorstaan, hetgeen aan een goede spijsvertering niet ten goede komt. En dan hebben wij nog niet eens gesproken van de hinder, die daarbij aan de tere darmwand wordt veroorzaakt.

Het oude gezegde: “Zand schuurt de maag, maar voor wie het heeft is het een plaag”, wordt hier voor de vogel tot een harde waarheid. Als onze vogels in hun gevangenschap over werkelijk scherpe kiezel de beschikking krijgen, leidt dit tot een betere conditie en, met minder voedsel, tot beter resultaat.

In de praktijk blijkt vaak dat jonge kwartels niet op rivierzand kunnen worden opgefokt. Na twee à drie dagen zijn zij allen dood en bij sectie blijkt dan dat zij met ronde kiezel zijn gevuld. Dus: opfokken op gladde bodem of zeer fijn volièrezand en het probleem is van de baan!

Kiezel is totaal onverteerbaar en heeft geen enkele voedende waarde. Het dient alleen als maalsteen en moet in alle vogelverblijven steeds beschikbaar zijn, eveneens in de buitenvolière, omdat na enige tijd ook daar alle scherpe steentjes door de vogels zijn verbruikt. Thijssen’s oesterschelpengrit en scherpe maagkiezel kunnen tezamen worden gemengd – in een verhouding van 1 zak oesterschelpengrit en 1 zak scherpe maagkiezel – en in één voerbakje worden verstrekt.

F. Thijssen’s scherpe maagkiezel is gemalen, gewassen, gebrand, zuiver en zonder bijvoegingen en is, LET OP, alleen verkrijgbaar in de originele 1 kg verpakking – in overdozen van 12 kg.

210121
27 Items
Nieuw
Commentaar (0)
Geen klantenbeoordelingen op het moment.